Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОРАДИ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ВІД АТ «МИКОЛАЇВГАЗ»

Дата: 25.11.2021 11:04
Кількість переглядів: 987

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОРАДИ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ВІД АТ «МИКОЛАЇВГАЗ»

Як почати економити на опаленні й не замерзнути та як вибрати газове обладнання тим, хто на ньому не знається

ВИЗНАЧАЄМО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ЖИТЛА

Як правило, тепло з наших будинків виходить через системи вентиляції, світлові отвори (тобто, вікна), куди максимально передається тепло і виводиться назовні. Також це можуть бути перекриття, нещільні двері, неутеплені стіни, підлога і, звичайно ж, стеля.

Енергоефективність це комплексна річ, що передбачає правильне обладнання та утеплений будинок. Тепловтрати будуть завжди, але наше завдання звести їх до мінімуму. Отож, на що слід звернути уваги перед тим, як встановлювати або замінювати газове обладнання?

Маркери енергоефективності:

« якісні вікна, що утримують тепло;

  • щільне прилягання дверей;

  • утеплені перекриття, стіни, підлога і стеля;

  • вентиляційна система за принципом рекуперації.

Для зменшення тепловтрат варто встановити рекуператор. Цей теплообмінник робить так, що тепло, яке виходить з приміщення, підігріває повітря, яке навпаки потрапляє всередину.

Витратившись на утеплення будинку чи квартири один раз, ви роками зможете заощаджувати на опаленні, при цьому маючи цілком комфортну температуру вдома.

РІШЕННЯ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

Переконавшись у тому, що вдома дотримані всі принципи енергоефективного житла, треба повернутися до головного: самого опалення. Є два види опалення централізоване й автономне. Автономне опалення має ряд переваг, адже дозволяє заощаджувати на теплі та робить опалення енергоефекгивним:

  • ви можете самостійно обирати, коли вмикати чи вимикати опалення;

ви можете позбавити себе питання перебоїв подачі гарячої води. Котел, що встановлюється задля опалення будинку/квартири, працює також на підігрів води;

ви можете зекономити. З автономним опаленням ви вмикаєте його лише за потреби. Окрім того, якщо ви обираєте газове автономне опалення, воно обійдеться дешевше.

ЯК ПЕРЕЙТИ НА АВТОНОМНЕ ОПАЛЕННЯ

Якщо ви мешкаєте у багатоквартирному будинку і хочете обрати індивідуальну систему опалення, майте на увазі, що відключити від централізованого опалення лише одну квартиру не вийде. Таке рішення має прийняти весь під'їзд або будинок, а закріпити його юридично виконавчий комітет вашої місцевої ради.

Разом з іншими мешканцями потрібно обрати новий спосіб опалення. Це може бути дахова або модульна котельня. Тоді починається юридичний етап.

Три юридичні кроки до автономного опалення:

  • домовтеся про все з іншими мешканцями свого під'їзду;

проведіть заміри енергоефективності будинку: зафіксуйте температуру у квартирах, перевірте, чи відбувається конденсація вологи (ви зрозумієте це за наявністю грибка);

подайте заяву разом з підписами мешканців до виконавчого комітету.

На засіданні виконком розгляне вашу заяву, якщо ухвалить рішення та погодить відмову від централізованого опалення - розпочнеться етап відключення. Тоді нарешті можна переходити до технічних робіт, які зазвичай тривають пів року.

ОБИРАЄМО ГАЗОВЕ ОБЛАДНАННЯ

Загалом газ має дві вагомі переваги він дешевший та екологічніший, ніж електроенергія. Попри нестабільну ринкову ситуацію з газом, це все одно приблизно на 60% дешевше, ніж електрика.

Якщо ви вирішили обрати газове обладнання, перш за все, маєте розуміти, що принцип роботи більшості котлів однаковий, але якість їх роботи залежить переважно від бренду, доброчесності постачальників та "нутрощів" самого котла. Обирати варто котли, комплектуючі яких виготовлено перевіреними виробниками. Той же принцип варто застосовувати під час заміни старого обладнання.

Будь-яке обладнання має свій експлуатаційний термін. Як правило, для газових котлів це 10-15 років, за європейським законодавством переважно 10. Коефіцієнт корисної дії застарілого обладнання дуже низький, що спричиняє величезні втрати тепла.

Для встановлення чи заміни газового обладнання краще звернутися до професіоналів, аби вони допомогли знайти баланс між безпекою та естетикою у вашому інтер'єрі. Газопровід категорично заборонено замуровувати у стінах. Його можна сховати у кухонних меблях чи у ніші, закрити панелями, що вентилюються, проте до внутрішньої газової мережі і самого обладнання має бути вільний доступ для проведення ТО та на випадок виникнення можливих аварійних ситуацій.

ОКРЕМО ПРО ГАРАНТІЇ Й ЗАКОННІСТЬ

Обладнання має бути сертифікованим, а встановлювати його мають професіонали, у яких є усі відповідні дозволи.

По-перше, це питання безпеки, адже недотримання базових правил може призвести до витоків газу. По-друге, якщо займатимуться цим "аматори", ви ризикуєте втратити гарантію. По-третє, такі "майстри" доволі часто плутають мережі газові з водопостачанням. У результаті - у сусідів цілого під'їзду, або навіть кварталу з лічильників та плит тече вода. А оплачувати заміну зіпсованого газового обладнання і газових мереж, залитих водою, доводиться споживачеві, який довірив роботи "майстру з оголошення".

Кожен виробник газового обладнання вказує власні гарантійні умови. Необхідно правильно оформити гарантійний талон. Продавець зазначає дані про себе, ставить печатку, після чого це робить монтажна організація, яка повинна мати дозвільні документи й ліцензії. Ще одна з умов гарантії щорічне сервісне обслуговування. Варто обирати енергоефективне обладнання необхідної потужності.

Перше, на що потрібно звертати увагу під час підбору обладнання це тип системи опалення: поверхнева, радіаторна або повітряна. Поверхнева це тепла підлога або тепла стіна. Радіаторна це система радіаторів під вікнами. Повітряна система опалення це спліт-система і фанкойли, які найчастіше встановлюють у комунально-побутових або промислових приміщеннях.

На підбір обладнання впливають також матеріали, з яких побудовано опалювальну систему. Обираючи сертифіковане газове обладнання, зверніть увагу на його комплектуючі.

І на останок - яким би якісним не був котел, з часом він зношується. Щоб запобігти цьому, не можна ігнорувати щорічне технічне обслуговування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь