Як не отруїтися грибами
ЯК ПОВОДИТИСЯ У НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Отруєння організму викликають токсини та сполуки, що знаходяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних, старих або зіпсованих, умовно їстівних грибів;
- вживання грибів, зібраних в екологічно несприятливих місцях.
Грибна отрута не нейтралізується та не знищується під час кип'ятіння, маринування й консервації.
Ознаки отруєння грибами:
- нудота, блювота, запаморочення, гострий біль у животі.
ВАШІ ДІЇ
Негайно викликайте «Швидку допомогу».
До приїзду лікарів необхідно промити шлунок від рештків їжі, дати випити постраждалому підсолену воду, міцний холодний чай. З'ясувати, хто вживав разом із хворим гриби; вжити профілактичних заходів. Категорично забороняється вживати будь-які спиртні напої. Треба залишити рештки нез'їдених грибів для лабораторного дослідження.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄНЬ
Ні в якому разі не збирайте гриби біля залізничних колій, автомобільних доріг, поблизу електростанцій, житлових масивів, промислових зон і підприємств, звалищ побутових відходів і сміття. Не збирайте червивих, ламаних, старих, переспілих або занадто молодих грибів. Не їжте гриби сирими! Не випробовуйте долю, купуючи гриби на базарі, у місцях несанкціонованої торгівлі й у сумнівних осіб, без відповідних документів щодо їх походження та гарантії безпеки для здоров’я. Гриби не можна довго зберігати, особливо в теплі. Вони повинні бути кулінарно оброблені в день збору. Для приготування грибів не можна використовувати чавунний, мідний чи олов'яний посуд. Не купуйте дикорослих грибів на ринках ні в якому виді (сирі, консервовані, мариновані, сушені тощо).
Збирайте гриби обережно
При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримувати основні правила. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці. |
ПАМ'ЯТАЙТЕ !
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ДУЖЕ ВАЖКО ПІДДАЄТЬСЯ ЛІКУВАННЮ.
НАСТІЙНО РАДИМО:
НЕ ЗБИРАЙТЕ І НЕ ЇЖТЕ ДИКОРОСЛІ ГРИБИ ЗОВСІМ.
БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ'Я Й ЖИТТЯ !