Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як не отруїтися грибами

Дата: 22.06.2021 11:51
Кількість переглядів: 1951

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

ЯК ПОВОДИТИСЯ У НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Отруєння організму викликають токсини та сполуки, що знаходяться в грибах.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних, старих або зіпсованих, умовно їстівних грибів;

- вживання грибів, зібраних в екологічно несприятливих місцях.

Грибна отрута не нейтралізується та не знищується під час кип'ятіння, маринування й консервації.

Ознаки отруєння грибами:

- нудота, блювота, запаморочення, гострий біль у животі.

ВАШІ ДІЇ

Негайно викликайте «Швидку допомогу».

До приїзду лікарів необхідно промити шлунок від рештків їжі, дати випити постраждалому підсолену воду, міцний холодний чай. З'ясувати, хто вживав разом із хворим гриби; вжити профілактичних заходів. Категорично забороняється вживати будь-які спиртні напої. Треба залишити рештки нез'їдених грибів для лабораторного дослідження.

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄНЬ

Ні в якому разі не збирайте гриби біля залізничних колій, автомобільних доріг, поблизу електростанцій, житлових масивів, промислових зон і підприємств, звалищ побутових відходів і сміття. Не збирайте червивих, ламаних, старих, переспілих або занадто молодих грибів. Не їжте гриби сирими! Не випробовуйте долю, купуючи гриби на базарі, у місцях несанкціонованої торгівлі й у сумнівних осіб, без відповідних документів щодо їх походження та гарантії безпеки для здоров’я. Гриби не можна довго зберігати, особливо в теплі. Вони повинні бути кулінарно оброблені в день збору. Для приготування грибів не можна використовувати чавунний, мідний чи олов'яний посуд. Не купуйте дикорослих грибів на ринках ні в якому виді (сирі, консервовані, мариновані, сушені тощо).

Збирайте гриби обережно

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримувати основні правила. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.

  • Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.
  • Гриби, що Ви не знаєте чи які викликають сумніву, не слід пробувати на смак, тим більше в сирому виді, не збирати їх.
  • Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора), не пробуйте їх на смак.
  • Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попереднім правилі.
  • Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У дійсно їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої за зовнішнім виглядом на печериці, пластинки завжди білого кольору.
  • Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
  • При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою. Клінічна картина отруєння грибами характеризується швидким початком захворювання - від 20 хвилин до 2 годин від часу вживання з явищами дискомфорту в животі, посиленого слиновиділення, нудоти, блювання, проносу. В тяжких випадках виникає порушення свідомості, марення, галюцинації, судоми.

Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.


ПАМ'ЯТАЙТЕ !

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ДУЖЕ ВАЖКО ПІДДАЄТЬСЯ ЛІКУВАННЮ.

НАСТІЙНО РАДИМО:

НЕ ЗБИРАЙТЕ І НЕ ЇЖТЕ ДИКОРОСЛІ ГРИБИ ЗОВСІМ.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ'Я Й ЖИТТЯ !

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь