Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика харчових отруєнь

Дата: 28.06.2022 11:13
Кількість переглядів: 2979

Фото без опису 

 

Через воєнні дії, підвищення температура повітря, можливе погіршення якості питної води, а також умов щодо  дотримання санітарних норм. Це може спричинити розвиток інфекційних захворювань, зокрема і гострих кишкових інфекцій, до яких відносяться: дизентерія, гастроентероколіти. сальмонельоз, черевний  тиф, холера.

    Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. В побутових цілях, методом знезараження води може застосовуватися метод кип’ятіння ( не менше 10-15 хвилин). При кип'ятінні води вбиваються віруси, бактерії, антибіотики, видаляються розчинені гази, також зменшується загальна жорсткість.

Зокрема, слід зазначити, що кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину. Але холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді —до 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців.

   При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, що  готувалось з порушенням гігієнічних вимог.

     Основними причинами захворювань є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів  їх  життєдіяльності, а також забруднена вода.  Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.  Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними  розповсюджувачами є особи  з легким перебігом захворювання. 

 

    З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном споживання, зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
 - не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
При харчуванні у непристосованих умовах    виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
 - не готувати  страви  із запасом; готові страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити втори
нну термічну обробку; зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;   
 - не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо)  або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання ,     - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
 - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, п
ідземні джерела, тощо);
 - для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання аб
о питну бутильовану; в дорозі необхідно мати з собою запас питної води;
 - перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити
руки після відвідування туалету.

    У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

    Бережіть себе та своїх близьких!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь