Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика харчових отруєнь

Дата: 28.06.2022 11:13
Кількість переглядів: 3040

Фото без опису 

 

Через воєнні дії, підвищення температура повітря, можливе погіршення якості питної води, а також умов щодо  дотримання санітарних норм. Це може спричинити розвиток інфекційних захворювань, зокрема і гострих кишкових інфекцій, до яких відносяться: дизентерія, гастроентероколіти. сальмонельоз, черевний  тиф, холера.

    Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. В побутових цілях, методом знезараження води може застосовуватися метод кип’ятіння ( не менше 10-15 хвилин). При кип'ятінні води вбиваються віруси, бактерії, антибіотики, видаляються розчинені гази, також зменшується загальна жорсткість.

Зокрема, слід зазначити, що кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину. Але холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді —до 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців.

   При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, що  готувалось з порушенням гігієнічних вимог.

     Основними причинами захворювань є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів  їх  життєдіяльності, а також забруднена вода.  Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.  Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними  розповсюджувачами є особи  з легким перебігом захворювання. 

 

    З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном споживання, зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
 - не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
При харчуванні у непристосованих умовах    виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
 - не готувати  страви  із запасом; готові страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити втори
нну термічну обробку; зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;   
 - не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо)  або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання ,     - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
 - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, п
ідземні джерела, тощо);
 - для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання аб
о питну бутильовану; в дорозі необхідно мати з собою запас питної води;
 - перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити
руки після відвідування туалету.

    У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

    Бережіть себе та своїх близьких!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь