Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СИЛЬНІ, НЕЗЛАМНІ, ВІЛЬНІ: ІРИНА ГРАЧОВА

Дата: 20.08.2023 10:16
Кількість переглядів: 78

Миколаївська обласна військова адміністрація розповідає про людей, які мешкають в різних куточках нашого регіону та своїми вчинками надихають інших.

ІРИНА ГРАЧОВА – керівниця загону пожежної охорони (Галицинівська ТГ).

Фото без опису

Колектив Галицинівського ЗМПО на чолі з Іриною Грачовою з перших днів військового вторгнення рф був на варті. Виїжджали на виклики та гасили пожежі. Нині до виїздів додалися і профілактичні бесіди з жителями громади щодо мінної небезпеки.

«Дзвонили жителі Прибузького: «Горить хата, приїжджайте!». Слідом сигнал, що в Українці обстріл: «В сусідів пожежа, горить сарай. Може перекинутись й на нашу будівлю». Тут же ми виїжджали. Можна було б врятувати багато будівель, але ж не давали працювати вороги… Часом було дуже страшно. Але збирала нерви в кулак і вперед!» – такими словами Ірина Грачова починає розповідь про роботу в умовах широкомасштабного вторгнення.

За словами Ірини, окупанти регулярно обстрілювали села рідної громади. Через це спалахували пожежі у будівлях та відкритій території й лісі.

«Зв’язок тоді був поганий. А то й взагалі його не було. Відстежували, де були прильоти, туди й прямували. Щодня тушили ліс. Гатили по ньому постійно. Скільки вигоріло… Підстилка хвої суха, загоряння розповсюджується швидко. Я до війни зі своїми вихованцями з ГО «Блискавка» саджала молоді сосонки, знаю, скільки часу потрібно для того, щоб з маленького паростка виросло велике дерево. А згорає за одну мить!» – ділиться керівниця загону.

Ірина Грачова вдячна своїм підлеглим за їх сміливість, витримку й мужність. Так без вихідних всі члени команди працювали більше ніж рік.

«Війна показала: хто є хто! Ніхто з моєї команди ні на мить не ставили собі питання, а може не їхати. Весь час ми були напоготові. Під обстрілами мотались по селах громади!» – з гордістю жінка говорить про свій колектив.

Коли українська армія витіснила росіян трохи далі від кордонів Миколаївщини, зі слів Ірини Грачової, обстрілів стало менше в рази. Тож у загоні поновили чергування і наразі рятувальники мають змогу брати вихідні. Поповнився і автопарк.

«Є у нас в автопарку ЗІЛ-131, його нам віддали пожежники однієї з міських частин, після того, як під час чергового обстрілу постраждала будівля пожежної команди, згоріла машина, і нам не було на чому здійснювати виїзди на виклики. Цей транспортний засіб потужний і витривалий. До того ж наші друзі, польські рятувальники дізналися з новин про обстріляну автівку і вирішили віддати свою. Я особисто їздила отримувати машину», – ділиться керівниця загону.

Найбільше Ірина Грачова вдячна родині за підтримку та розуміння у виборі її складної, але такої потрібної професії.

Нагадаємо, Миколаївська обласна військова адміністрація започаткувала проєкт «Сильні, незламні, вільні!» до Дня Конституції України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь