ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
Основні причини отруєнь грибами:
відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старі, перезрілі, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас, чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям.
Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Слід зазначити, що не виключаються також отруєння і їстивними грибами, які були зібрані поблизу шосейних доріг, підприємств, тощо. Тому і їстивні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та грунті і зазнають біохімічних змін.
Необхідно вживати заходів щодо недопущення проростання грибів, отруйних рослин на територіях загальноосвітніх та дитячих навчальних закладів у відповідності до чинного санітарного законодавства.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювань і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!