Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

29 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ІНСУЛЬТОМ

Дата: 29.10.2023 10:35
Кількість переглядів: 40

Інсульт є одним з найпоширеніших захворювань у всьому світі, зокрема, у нашій країні. Цей стан займає 2 місце серед найтяжчих захворювань України.

Фото без опису

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу через раптове припинення кровопостачання мозку. Наслідком захворювання може бути інвалідність, яка змінює якість життя та праці людини.

У 2004 році Всесвітня організація охорони здоров’я підняла серйозне питання про таку глобальну проблему, як інсульт. А 2006 рік відзначається, як перший рік заснування Всесвітнього дня боротьби з інсультом. Для чого це було здійснено? Щоб люди з різних куточків світу підіймали питання, відповіді на які допомагають зрозуміти причину виникнення, заходи боротьби та наслідки інсульту. Кожного року цього дня у лікарнях, школах, підприємствах та в офісах проводяться конференції, симпозіуми, виступи, опитування та інше. Це відбувається для того, щоб розповсюдити відповідну інформацію, щоб люди мали достатньо знань та навичок для боротьби з тяжким захворюванням та запобіганню його.

Україна займає серед європейських країн друге місце за серцево-судинною захворюваністю. За статистикою, в Україні 11,8 мільйонів хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн – на ішемічну хворобу серця та 1 млн – на цукровий діабет. Українська асоціація боротьби з інсультом щороку діагностує цереброваскулярні патології понад у 140 тисяч українців. Третина з них — працездатного віку; 30–40 % пацієнтів з інсультом помирають упродовж перших 30 днів, до 50 % – протягом року від початку захворювання; а 20–40 % тих, хто вижили – стають залежними від сторонньої допомоги (12,5 % мають первинну інвалідність). І лише до 20 % – повертаються до первинного способу життя.

Якщо вести здоровий образ життя, дотримуватися певних заходів профілактики та упереджувати головні фактори ризику, то можна на 80% знизити ризики розвитку інсульту.

ЯКІ ГОЛОВНІ ПРОЯВИ ІНСУЛЬТУ?

Клініка інсульту: людина не може посміхнутися, якщо її попросити (куточки губ опускаються); вимова нерозбірлива, неякісна та плутана (людина не відповість на запитання); якщо попросити підняти кінцівку, хворий не зможе підняти, бо буде слабкість, оніміння у руці; інколи, інсульт може проявитися інтенсивним головним болем.

ЯК ЗАПОБІГТИ ІНСУЛЬТУ?

Це дуже просто, якщо дотримуватися здорового образу життя. Найефективніша профілактика:

– Фізичні вправи, які правильно підібрані під вашу конституцію тіла.

– Контрастний душ для зміцнення судин.

– Правильне та здорове харчування.

– Виключення куріння та алкоголю.

– Уникання стресів та негативних емоцій.

ЯКІ ОСНОВНІ ХВОРОБИ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО ІНСУЛЬТУ?

Це артеріальна гіпертензія, миготлива аритмія, цукровий діабет, аневризми та інше. Звісно, якщо вести пасивний та нездоровий образ життя, палити та вживати алкоголь – можна отримати інсульт, не зважаючи на вік та стать.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь