Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

​Різниця між сексуальним насильством під час війни та від цивільних осіб☝🏼

Дата: 03.11.2023 09:07
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

​Різниця між сексуальним насильством під час війни та від цивільних осіб☝🏼

Сексуальне насильство (далі СН) – проблема, яка отримала особливу увагу в контексті війни. Існує різниця між сексуальним насильством, яке вчиняється в рамках війни та тим, яке допускають цивільні особи.
 
СН під час війни часто є стратегічним знаряддям війни, використовується для психологічного та фізичного тиску на противника. СН під час війни може включати масове насильство (масові зґвалтування та сексуальна работоргівля).
Часто ці злочини відбуваються під захистом військових структур, що ускладнює звернення жертв насильства за допомогою.

▫️Війни та збройні конфлікти часто створюють умови, в яких сексуальне насильство стає поширеним та прийнятним. Військові структури можуть створювати умови для систематичного та широкомасштабного насильства, включаючи СН, а також можуть користуватися імпунітетом від переслідування.
▫️У рамках війни СН може бути використано як засіб тиску та контролю над населенням чи ворогами. Це може включати масове насильство, тортури, рабство та інші форми сексуального насильства. Окрім того, групова динаміка всередині збройних груп також відіграє істотну роль у поясненні поширеності, масштабів і жорстокості СНПК. Групове зґвалтування підвищує згуртованість між членами таких формувань, породжуючи колективне відчуття влади та переваги, дозволяє їм отримати гарантії конфіденційності, де гвалтівники разом мовчатимуть щодо скоєного. 
▫️ Деякі збройні групи і військові формування можуть змушувати жінок і дівчат піддаватися СН як частину їх стратегії рекрутування, змушеного військового служіння або як спосіб забезпечити підтримку військових.
 

СН в цивільному житті також є серйозною проблемою, проте його характер – інший. В цивільному суспільстві СН може бути індивідуальними злочинами. Постраждалі від СН в цивільному житті мають можливість звернутися до правоохоронних органів та отримати допомогу.
Діапазон ситуацій СН від цивільних осіб може виникати у різних контекстах (від насильства в сім'ї та партнерського насильства до сексуального образливого спілкування на робочому місці).


▫️У контексті цивільного СН відсутні військові ланки та імпунітет, що сприяє розслідуванню та переслідуванню винуватців.
▫️СН від цивільних осіб може бути спрямоване на різні групи населення, включаючи чоловіків, жінок, дітей, та інших. Водночас, СНПК може бути спрямоване на представників (чоловіків, жінок, дітей, цивільних, військових) країни чи групи, проти якої точиться війна.
▫️ Переслідування і покарання винуватців СН від цивільних осіб часто залежать від правових систем та судових процедур кожної країни.
 
Війна створює умови, що збільшують ризик СН. Це включає зміну соціальних структур, розпад інфраструктури та правопорушення, які можуть залишитися безкарними.

Військові структури і військові команди можуть ставити сексуальне насильство в нормативну практику, де СНПК вважають допустимим. Це ускладнює для постраждалих звернення за допомогою та призводить до безкарності для злочинців. Залишаючи цілі спільноти, а з ними і все суспільство, в довготривалих стражданнях, ґвалтівники спричиняють «каскадний ефект» насильства. Покарання за скоєння військового злочину СНПК потребує залучення світових практик задля засудження, фіксації та вирішення проблем, які він спричинив.
 
#колонка_психолога #сексуальне_насильство


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь