Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТИМЧАСОВА ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА ДІТЯМ, БАТЬКИ ЯКИХ УХИЛЯЮТЬСЯ ВІД СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ, НЕ МАЮТЬ МОЖЛИВОСТІ УТРИМУВАТИ ДИТИНУ АБО МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ЇХ НЕВІДОМЕ

Дата: 13.02.2024 12:16
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

Сімейним кодексом України визначено обов’язок батьків утримувати дитину до повноліття, в даному випадку факт реєстрації офіційного шлюбу чи перебування в громадянському шлюбі не має значення.

Сплата аліментів є одним із способів виконання батьками обов'язку по утриманню дитини.

У разі коли один із батьків дитини ухиляється від сплати аліментів, місце проживання чи перебування його невідомо, або не має можливості утримувати дитину, на державному рівні передбачено виплату державної допомоги на утримання дітей тимчасової допомоги взамін аліментів.

Допомога призначається до досягнення дитиною 18 років, розмір її визначається з урахуванням доходів сім’ї, в якій виховується дитина.

На сьогодні розмір такої тимчасової допомоги розраховується як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

При цьому її гарантований мінімальний розмір встановлюється на рівні не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На який розмір допомоги може розраховувати отримувач?

У 2024 році максимальний розмір тимчасової допомоги становить:

  для дітей віком до 6 років – 2563 грн,

  від 6 до 18 років – 3196 грн;

  мінімальний розмір: для дітей віком до 6 років – 1281,5 грн,

  від 6 до 18 років – 1598 грн на місяць.

На сьогодні по Бузькій громаді 6 сімей отримують на дітей вказану допомогу.

Які документи потрібно подати для призначення допомоги?
Для призначення тимчасової допомоги подається заява, декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, копія свідоцтва про народження дитини.

В залежності від підставі додатково надаються:

заява у довільній формі, що містить відомості, які дають змогу ідентифікувати одного з батьків (платника аліментів), а також відомості про єдиний унікальний номер судової справи або дату ухвалення судового рішення;

копія рішення суду (виконавчого листа) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину (у разі відсутності відомостей про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину в Єдиному державному реєстрі судових рішень);

довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;

повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.  

На який період призначається допомога?

Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами.

Куди звертатись за призначенням допомоги?

Документи на призначення тимчасової допомоги можливо подати до відділу соціального захисту громади за адресою м. Вознесенськ вул.Литовська (Челюскінців), 2, м.Вознесенськ,  у старостатах фахівцям із соціальної роботи комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» які працюють на віддалених робочих місцях. Телефон для довідок (05134) 32345.  

Слід зауважити, що у разі виникнення можливості стягнення аліментів з одного з батьків, виплата допомоги припиняється, а кошти виплаченої тимчасової допомоги підлягають поверненню до державному бюджету.  

Відділ соціального захисту населення  Бузької сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь