Бузька сільська рада
Вознесенський район, Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ЩЕПЛЕННЯ КОТІВ ТА СОБАК ПРОТИ СКАЗУ

Дата: 14.02.2024 14:53
Кількість переглядів: 86

Вакцинація котів та собак - ВетНова

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про наступне.

Сказ є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено.

Проблема сказу завжди була актуальною в Україні, так як на її території мешкає 22 види диких м’ясоїдних тварин, які є потенційним джерелом збудника сказу в природі. Основним джерелом збудника сказу продовжує залишатись червона лисиця. Важливе епізоотологічне значення мають єнотовидні собаки, хижаки родини куниць та вовки, а також безпритульні тварини.

По Миколаївській області найбільш неблагополучними зі сказу тварин в 2023 році був Миколаївський район (зареєстровано 16 випадків захворювання на сказ тварин), Вознесенський (зареєстровано 12 випадків захворювання на сказ тварин). У Баштанському та Первомайському районах зареєстровано по 7 випадків захворювання на сказ тварин, в м. Миколаїв – 3.

Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин. Проте встановлено, що вірус інколи може проникати через непошкоджені слизові оболонки, можливе зараження оральним та аерогенним шляхом. Збудником сказу є вірус.

Профілактика та ліквідація природного сказу в Україні включає заходи контролю щільності червоної лисиці та вакцинації домашніх собак та котів для створення імунного бар’єру між дикою фауною та людиною і домашніми тваринами.

В Україні затверджено програму контролю сказу тварин на 2021-2030 роки. Проєкт програми розроблено Держпродспоживслужбою за участі експертів Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні».

На сьогоднішній день стратегія боротьби зі сказом в Україні та в області базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), епізоотичний моніторинг та широку роз’яснювальну кампанію серед населення.

Іншими словами, одними із найважливіших завдань для досягнення зазначеної мети є:

- забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак та котів;

- вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, а також відлову, утримання бродячих тварин та різкого зменшення їх кількості в населених пунктах.

В разі виявлення у тварин неадекватної поведінки необхідно вжити заходів для ізоляції тварини та повідомити спеціаліста державної ветеринарної медицини. При нанесенні покусів чи подряпин хворою твариною, негайно звертайтесь до медичного закладу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь